Парк Хотел Виаспорт

Локация

Park hotel VIASPORT се намира на около 25 км. от гр. Луковит посока Плевен в близост до с. Горни Дъбник.

Намерете ни...

Парк Хотел Виаспорт

Парк - музей Генерал В. Н. Лавров

Парк-музей „Генерал В. Н. Лавров“ е мемориален гробищен парк в памет на победите на руските войски в битката при Горни Дъбник и Битката при Телиш, проведени на 12/24 октомври и 16/28 октомври 1877 г. по времето на Руско-турската Освободителна война (1877 – 1878).

Намира се на самото бойно поле, където са се развили бойните действия край село Горни Дъбник. В него са издигнати братски могили в памет на загиналите и погребаните руски и финландски гвардейци. Именуван е на генерал-майор Василий Николаевич Лавров, командир на Лейбгвардейски Финландски полк, смъртоносно ранен в битката при Горни Дъбник.

Тази забележителност се намира в непосредствена близост до хотелския комплекс.

Пещера Проходна

Проходна, е една от най-познатите пещери в          България, известна още като  Божиите очи,               намираща се в непосредствена близост до село    Карлуково. Геоложкият феномен се намира на 250 метра надморска височина. Пещерата е                      леснодостъпна и проходима през всички сезони от годината.

Проходна представлява пещерен коридор – грандиозен скален мост, чиято посока е ориентирана от      изток към запад. Образувал се е в края на кредния период преди 66 – 68 млн. години. В миналото водите на река Искър са запълвали пещерата. Сега нивото на реката е под пода на пещерата.

Златен парк

Златния Парк в град Луковит е една красива забележителност. Паркът е наречен на едноименната река – Златна Панега.

С влизането си в парка, ще може да видите няколко красиви постройки, а по-надолу е воденият басейн, където се намира плаващата къща. Мястото е отлично за посещение през топлите сезони с цялото семейство.

Тази забележителност се намира на 27 км от хотелския комплекс.

Архитектурни творения

Каменни къщи

Каменните къщи са обособени в две групи. Едните се намират край с. Карлуково, а другите ще откриете в Златния парк в гр. Луковит.

Каменните къщи в региона на Карлуково са част от приказния свят разпръснат в региона на Луковит. Те са уникални архитектурни творения, направени от камък и дърво.

Тази забележителност се намира на 38 км. от хотелският комплекс.

Манастир

Света Марина

Скалният манастир Св. Марина е построен в самата скална ниша и датира от 13 век. Историята му е свързана с големия манастирски комплекс “Викторова лъка”, възникнал през времето на Втората българска държава, на отсрещния бряг на р. Искър, на мястото на сегашната психиатрична болница в Карлуково.

До към началото на 19 век, в светата обител уединение са намирали монаси отшелници, известни като исихасти, отрекли се от всичко земно и прекарвайки дните си в строг пост и молитва.

Тази забележителност се намира на 35 км от хотелския комплекс.

Манастир

Свети Никола - Глигора

Скалният манастир “Св. Никола” (Глигора) е с интересна архитектура, която наподобява тази на черквите, строени по това време в селищата, като за място е използвана естествена скална пещера или ниша. На тези тайнствени скали, обители са съхранили много ценни графити – рисунки и надписи, както и стенописи с голяма художествена стойност.

Според легенда малката пещера зад църквата е била обитавана от монах-отшелник. Той се прославил с богоугодните си дела и местното население издигнало храм на това място. 

Тази забележителност се намира на 40 км от хотелския комплекс.

Скално образование

Провъртеника

Скалното образувание “Провъртеника” се намира западно от гр. Луковит и северно от село Карлуково. Скалата има формата на величествената каменна кула, която се издига над дузина други по-малки образования. “Голямата кула” има дупка на върха си, като по време на лятното и зимното слънцестоене през нея преминават слънчевите лъчи. Смята се, че в древността мястото е служело за древна обсерватория.

Тази забележителност се намира на 40 км от хотелския комплекс.

Скално струпище

Струпаница

Струпаница представлява огромно скално струпище с площ 13,2ха на десния бряг на река Искър на около километър от гара Карлуково. Тук речното корито е дълбоко врязано сред дебели мастрихтски варовици, които образуват скални венци с отвесни стени и с височина повече от 60м. Варовиците са жълтеникави до почти бели, препълнени с черни или тъмнокафяви кремъчни ядки.

Образуването на Струпаница се дължи на ерозионното действие на река Искър върху скалите, която сега минава в близост до нея.

Тази забележителност се намира на 37 км от хотелския комплекс.

Регионален исторически музей Плевен

Регионалният исторически музей в гр. Плевен, води началото си от основаното през 1903 г. Архелогическо дружество в града, което създава своя сбирка от предмети, първите от тях разкрити при разкопки в крепостта „Сторгозия”. През 1923 г. сбирката е изложена в сградата на читалище „Съгласие”, а през 1953 г., музея става самостоятелна институция. През 1984 г. е разположен в сегашната си сграда.

Тази забележителност се намира на 29 км. от хотелския комплекс.

Късноантична римска крепост Сторгозия – Плевен

Античното селище Сторгозия води началото си от пътна станция в Римската империя, намираща се в центъра на съвременния Плевен, вероятно създадена на мястото на по-старо тракийско селище. В града е настанен гарнизон, съставен от поделения от I Италийски легион, разквартируван в Нове (край днешния Свищов). По-добрите условия за стопанска дейност привличат заселници от околните малки селища към станцията.

Тази забележителност се намира на 32 км. от хотелският комплекс.

Драматично-куклен театър Иван Радоев гр. Плевен

Като професионален театър съществува от 1919 г., разполага със 26 актьорски бройки и 3-ма режисьора. От 1998 година към театъра е открит куклен отдел, който е продължител на плодотворните традиции на несъществуващият Плевенски държавен куклен театър. Сградата, която обитава плевенската трупа е построена през 19-ти век и разполага с четири сцени: голяма, камерна, сцена „Фоайе” и Арт-клуб (кафе-театър).

Тази забележителност се намира на 29 км. от хотелския комплекс.

Къща музей Цар Освободител Александър ІІ – Плевен

Къщата на семейство Вацови е построена в навечерието на Руско-турската война 1877-1878г. С богатата си вътрешна уредба тя е типичен пример за възрожденски градски бит. В нея на 11 декември 1877 г, ден след освобождението на Плевен, тържествено е посрещнат руският император Александър ІІ, на когото е представен плененият турски маршал Осман паша. От 12 до 22 декември в този дом живее първият военен губернатор на Плевен ген. М. Д. Скобелев. При създаването на музея (1904-1907г) около къщата е оформен красив парк с оригинална ограда, експонирани са две батареи от руски оръдия и бюстове на бележити командири от руската и румънската армии.

Тази забележителност се намира на 29 км. от хотелския комплекс.

Панорама Плевенска епопея 1877г

Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ е художествен музей в Плевен, построен в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен от османско владичество.

В първите 3 години след нейното откриване панорамата е посетена от 2,5 милиона души. Тя е сред почти 200-те паметници, построени от плевенчани в памет на загиналите руснаци, румънци и българи. Включена е в Стоте национални туристически обекта.

Изградена е в района на „Скобелевия парк“, непосредствено до редута „Кованлък“, където по време на 3-та атака от Обсадата на Плевен се водят едни от най-тежките сражения.

Тази забележителност се намира на 30 км. от хотелския комплекс.

Скобелев Парк-Музей

През 1898 г. на общинска сесия се обсъжда състоянието на руските паметници от Освободителната война, предлагат се мерки за възстановяването им и съхраняването на костите на руски и румънски войни, загинали в боевете за Плевен. Благоустройството започва през 1905 г. Изграждат се артилерийски батареи, малко езерце, възстановява се редута „Исса-ага”, построява се костница, в която са приютени част от костите на загиналите.

Тази забележителност се намира на 31 км. от хотелския комплекс.

Художествена галерия Илия Бешков гр. Плевен

Основана през 1958г по инициатива на работещите в града художници като филиал на Исторически музей – Плевен, художествена галерия “Илия Бешков”, се помещава в специално построена за нея сграда през 1978г на бул. “Скобелев” № 1. Художествена галерия “Илия Бешков” е институция с отчетливо и запомнящо се присъствие в културния живот на Централна северна България, водещ в региона културен център с ползотворно сътрудничество с министерство на културата на Република България, Съюз на българските художници, Национална художествена галерия и сродните институции в страната.

Тази забележителност се намира на 29 км. от хотелския комплекс.

Пещера

Свирчовица

Свирчовица е пропастна пещера в Каменополско-Карлуковския пещерен район. Намира се до с. Карлуково. Част е от природната забележителност „Карлуковски карстов комплекс“, включващ нея и пещерите Темната дупка, Проходна, Банковица и Хайдушката дупка.

Стара легенда разказва за името на пещерата: „От незапомнени времена на дъното на въртопа растяло голямо бъзово дърво – свирчена (свирчовина). Голямата му корона закривала входа. Местните пастири, поколение след поколение, майсторили от клоните му медогласни свирки, които огласяли околностите.

Общата ѝ дължина е 232 m, а дълбочината е 39 m. Триетажна, разклонена пещера, която, макар и малка е със сложна морфология.

Тази забележителност се намира на 37 км от хотелския комплекс.